Rondvaarten op de Spiegelwaal met motorjacht De Zeester - Jos Geutjes

10-01-2017
1090 keer bekeken 0 reacties

De winnende inzendingen van de ideeëncompetitie voor het rivierpark en de aangrenzende Waalspronggebieden zijn bekend. Wethouder Bert Velthuis reikte op vrijdag 17 maart de prijzen aan de winnaars uit.Onder de tekst vindt u alle ingediende ideeën voor de ideeëncompetitie Langs de Waal.

Prijswinaars
De winnaars van de vakjuryprijzen en publieksprijs zijn:

- 1e prijs, categorie non profit / natuurlijke personen (€ 1.000,-):
Romeinse gezichtshelm De Uitkijk van Andreas Hetfeld
- 1e prijs, categorie non profit / rechtspersonen(€ 1.000,-):
Waterloop Bootje varen, theetje drinken van Jan Kersten, Bureau Niche
- 2e prijs, categorie (non) profit / rechtspersonen  (€ 500,-):
De Verderkijker van Stg. Derde Wal
- 2e prijs, categorie non profit / rechtspersonen (€ 500,-):
Bloemrijk Nijmegen van Storm Stufkens
- Publieksprijs (€ 1.000,-): Bekijk de verdeling van de publieksstemmen
De Inlaat van Macroheck 

Hiernaast zijn nog vier inzendingen in de prijzen gevallen. Zij hebben geen geldbedrag gewonnen, maar wel het (onder voorwaarden) tijdelijke gebruik van de grond waarop ze hun idee willen realiseren. Het gaat om:

- Hoeve de Hoge Bongerd van Thijs, Maartje, Sven en Maarten
- Urban Mini Homes van Eco Architecten
- Tijdelijk bouwen met visie in een groene omgeving van Van Haren en Kol
- Stad Strand Nijmegen van Paul Dirks

Lees het juryrapport

Vervolg
Met de afronding van de ideeëncompetitie is nog niet bepaald welke ideeën werkelijkheid worden. Voor alle winnaars geldt dat zij zelf de financiering rond moeten krijgen. Ook stelt de gemeente eisen aan het beschikbaar stellen van de grond. De winnaars kunnen in overleg gaan met de gemeente over de voorwaarden waaronder verwezenlijking van het initiatief mogelijk is. Als zij aan de eisen kunnen voldoen en een omgevingsvergunning kunnen krijgen, stelt de gemeente de grond om niet beschikbaar voor een periode van maximaal 5 tot 10 jaar.

Van maart – oktober nodigt Jos Geutjes gasten uit op zijn motorjacht De Zeester voor een 2-uur durende vaartocht op De Spiegelwaal. De boot vertrekt vanuit de Lindenberghaven. Tijdens de vaart wordt ook informatie en uitleg gegeven over de Spiegelwaal.

Mijn naam is Jos Geutjes. Ik ben geboren en getogen langs de Waal in Nijmegen. Nijmegen is mijn stadje en de Waal mijn rivier. Jarenlang heb ik gevaren. De laatste 15 jaar als kapitein op de Pannenkoekenboot. Nu ben ik gepensioneerd.   Ik ben in het bezit van een motorjacht, genaamd De Zeester en vaar daar graag mee. De Spiegelwaal is toegankelijk voor motorjachten tot 20m, dus ben ik afgelopen zomer verschillende keren de Spiegelwaal opgevaren. Ik heb vrienden en kennissen de Spiegelwaal  laten zien en de deelnemers  waren erg enthousiast hierover. Ik ben een paar keer gevraagd om deze tocht te maken en de mensen de Spiegelwaal te laten zien vanaf het water. Dat vond ik leuk om te doen en ook de deelnemers waren er enthousiast over.  Zo ben ik op het idee gekomen om deze activiteit ook aan andere mensen aan te bieden:  Nijmegen en de Spiegelwaal vanaf het water te laten zien.  

Het plan
Sinds 2013 ben ik de eigenaar van De Zeester. Een watersportvaartuig met 90 pk Ford Leeman motor en een elektrische boegschroef. De afmetingen zijn 10,50 m lengte, 3,20 m breed. Het schip heeft een kruissnelheid van 15 km/u. Voldoende om ook op de Waal stroomopwaarts met een snelheid van 9 km/u te kunnen varen. Dit is voldoende om veilig te varen. 

Ik beschik over jarenlange ervaring met het water en het varen en beschik over de nodige papieren voor de beroepsvaart. Dit is hier niet nodig, maar wel een pre. Het motorjacht heeft voldoende reddingsmiddelen.  Veiligheid staat natuurlijk voor alles. 
De Zeester heeft een voordek en een achterdek. Er kunnen buiten op het achterdek 6 personen zitten, excl. de stuurman. Op het voordek is plaats voor 3-6 persoenen. Mensen kunnen tijdens de vaart van plaats wisselen. Binnen is er zitplaats voor 8 personen. Bij opkomend slecht weer is er altijd een zitplaats binnen. Er is een toilet aan boord.

De tocht
Vanuit de Lindenberghaven start de  2- uur durende vaartocht  naar de Spiegelwaal. Vanaf de Lindenberghaven naar de ingang van de Spiegelwaal is 3 km varen op de Waal. Op de Spiegelwaal varen gedurende de 4 km lengte tot aan de Dam. En terug naar de Lindenberghaven. Tijdens de vaart wordt ook informatie en uitleg gegeven over de Spiegelwaal, de omgeving en wat verder ter sprake komt. Totaal is het 15 km varen met een gemiddelde snelheid van 7,5 km/u. Er is ook de mogelijkheid om op de Spiegelwaal een tijdje stil te liggen in de stilte van de rivier.  Tijdens de tocht wordt koffie/thee aangeboden. 

De Zeester (niet te verwarren met Theaterschip De Zeester van Gijs Hak ook in de Lindenberghaven) zal vertrekken vanaf De Lindenberghaven. Daar kunnen mensen veilig aan boord komen. Voor de bedoelde vaarten behoeft  De Zeester een ligplaats in de Lindenberghaven. 

 

Afbeeldingen

0  reacties